Codziennie działamy w pewnym schemacie, mamy określone zadania do zrobienia. To sprawia, że rozwijamy się, udoskonalamy umiejętności, a nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach. Co jednak kiedy trzeba zwolnić, bo tak, jak w zaistniałej sytuacji jesteśmy w domach i pracujemy z mniejszym natężeniem. W rezultacie można zauważyć spadek szybkości myślenia. To, co zrobić, aby kondycja naszego mózgu się nie pogorszyła?

Oczywiście ważnym sprzymierzeńcem koncentracji jest odpoczynek. Oznacza to m.in. codzienny, zdrowy sen trwający ok. 7-10 godzin w zależności od potrzeb.

Ale, gdy stanem nic nie robienia się już nasyci zaczyna poszukiwać nowych bodźców. Jeśli mu ich nie dostarczymy pojawiają się problemy z pamięcią, gorzej kojarzymy, trudniej jest nam się skoncentrować.- „Do zapominania imion czy numerów PIN przyznaje się już co piąta osoba przed czterdziestym rokiem życia , w wielu przypadkach jest winny niezdrowy tryb życia”(Twój Styl, nr 11, 2013).

Nasz mózg nie lubi bezczynności

Umysł wymaga codziennej stymulacji. Warto go mobilizować. Co ciekawe lepiej zapamiętujemy treści zapisane ręcznie niż na klawiaturze. – „To zasługa pobudzenia w mózgu obszarów odpowiedzialnych za myślenie abstrakcyjne, percepcję wzrokową”(Twój Styl, nr 11, 2013).

Robótki na drutach, gra na gitarze, a nawet jedzenie pałeczkami także zwiększają tempo procesów myślowych. – „Ćwiczenia manualne zwiększają ilość połączeń między neuronami i nasilają dopływ krwi do obszarów, które odpowiadają za uczenie się” (Twój Styl, nr 11, 2013).

Badania wykazały, że taniec, zwłaszcza taki, który zmusza do wykonywania niecodziennych ruchów wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Ogólnie każda regularna aktywność fizyczna ma świetny wpływ na pracę mózgu. Ale do zachowania sprawności fizycznej, jak również mózgu kluczowa jest odpowiednia dieta.

Nakarm mózg

Ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego mózgu ma obecność tłuszczy w diecie:

„oleje rzepakowy i sojowy, tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynka, tuńczyk, pstrąg, śledź), owoce morza, siemię lniane, orzechy, pestki dyni, awokado (kwasy omega-3),

– oleje sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, arachidowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, pestki dyni, słonecznika lub sezamu, orzechy ziemne, migdały oraz awokado (kwasy omega-6),

– żółtka jaj, fasola, soja, rzepak, orzechy, kiełki czy wątróbka ” ( https://zwierciadlo.pl/zdrowie/dieta-dla-mozgu-jak-pobudzic-mozg-poprawic-pamiec-i-koncentracje).

Oprócz  tłuszczy ważne są też m.in. witaminy z grupy B, antyoksydanty czy minerały, takie jak miedź i cynk-zauważają dietetycy.

Zbilansowana dieta jest bardzo istotna. Jeśli naszemu mózgowi nie dostarczymy wystarczających ilości energii i np. zrezygnujemy ze śniadania mogą pojawić się problemy z koncentracją, pamięcią i zły nastrój.

Negatywny wpływ na mózg mają również nowe technologie. – “Korzystanie z wyszukiwarek internetowych rozleniwia mózg, nawigacja elektroniczna sprzyja kłopotom z pamięcią i wyobraźnią przestrzenną, a osoby używające iPada częściej czytają ten sam akapit dwukrotnie, by go zrozumieć, w porównaniu z wybierającymi drukowane gazety i książki”(Twój Styl, nr 11, 2013).

Fot. pixabay.com